Başkan Seçer, zafiyet varsa hüsran var..
Seçer, zafiyet varsa hüsran var.
Deprem sürecinde Mersin’in şiddetli sarsıntılar ile etkilendiğini vurgulayan Seçer, “Şiddetli sarsıntıyı hatırlayın. On saniye veya on beş saniye daha devam etseydi çok farklı tablolar ortaya çıkardı. Çünkü hepimiz biliyoruz ki Mersin’de zemin emniyeti problemi var. Hepimiz biliyoruz ki yapı stoku sıkıntısı var. Bu kente deniz kumuyla inşaat yapıldı ve hala da yapılmaya devam ediliyor. Bu kentte imara açılmayan, açılması gerekmeyen, açılmaması gereken yerlerde hala inşaatlar var ve bu inşaatlar devam ediyor. Bunun altını çizmek zorundayız. Bu gerçekleri görmek zorundayız” dedi.
“Sahilde ciddi tehlike var”
Seçer, “Sahilde ciddi bir tehlike saçıyoruz. Hem zeminden hem yapılardan. Bu konulara dönüp dönüp bakmak lazım. Elimiz kolumuz bağlı depremi beklersek hiçbirimiz güvende olamayız. Bu gerçekle tekrar yüzleşebiliriz. Tekrar olabilecek bir yüzleşmede Çocuklarımız bize intizar etmesin” ifadelerini kullandı.
İmar yasalarının uygulamaya konulmasının öneminden bahseden Seçer, “İstediğiniz kadar yasa yapın. Eğer uygulamada zafiyet varsa sıkıntı. 1999 depreminden sonra imar yönetmeliğine göre yapılan binalarda bir şey yok. Vacibi var. Çünkü ona uygun yapılmamış. Ona göre demir kullanılmamış. Ona göre zemin etüdü yapılmamış. Ona göre statik hesabı yapılmamış. Sonuç hüsran, sonuç acı, sonuç gözyaşı” ifadelerini kullanırken, “Biz yöneticiyiz, biz siyasiyiz. Bizim hesap verme zorunluluğumuz var. Gerçeklerden kaçamayız. Artık Mersin’i de afetle, hatta depremle yan yana koyup projeksiyonumuzu ona göre yapmak zorundayız” diye ekledi.
İlk somut adım: Deprem risk yönetimi ve kentsel iyileştirme daire başkanlığı kurulacak
Deprem sonrası gerekli önlemlerin alınması adına ilk somut adımı atıyoruz diyen Seçer, “Somut olarak mecliste bir adım atıyoruz bugün, deprem risk yönetimi ve kentsel iyileştirme daire başkanlığını kurarak bundan sonraki süreçte kurumsal bir hüviyetle ne yaptığımızı bilerek, planlı, programlı bir şekilde ilerleyeceğiz. Mersin’de afet riskini yönetmek ve gerekli tedbirleri almak ve kenti bu anlamda iyileştirmek, kötü yapı stokunu ortadan kaldırmak, vatandaşı bilgilendirmek amacındayız” ifadelerini kullandı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi birleşiminde söz alan Halkların Demokratik Partisi’nden Meclis üyesi Bedriye Kuş, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem, Bursaspor ve Amedspor karşılaşmasında yaşananlar ve 8 Mart’a değindiği konuşmasının sonunda kırmızı kartı gösterdi.
“Halklar Depremde Büyük Dayanışma Örneği Gösterdi”
Depremde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa dileyen Kuş, “Hepimizin başı sağ olsun. Gerçekten büyük bir acı yaşadık ve deprem sonrasında hükümetin koordinasyon ve müdahaledeki beceriksizliği ile acımız daha da katlandı. Depremin ilk gününden itibaren 7’den 70’e bu ülkenin insanları seferber oldu. Herkes bir şeyler yapmak için gecesini gündüzüne kattı. İnsanlarımızın bu emeğini, dayanışmasını yürekten kutluyorum. Dayanışmamızın daim olmasını diliyorum. Ayrıca yaşadığımız yıkımın ‘Kadercilikle’ geçiştirilemeyeceğini söylemek istiyorum. Çünkü iyi biliyoruz ki deprem değil, ihmal öldürdü; rant öldürdü; imar şebekeleri öldürdü; para hırsı öldürdü. Bunu biliyor ve bunlarla mücadele için ‘biz de tüm notlarımızı tuttuk’ diyorum” dedi.