Köşe: O makamdan gidince yalnızsın?
UNUTMA
O MAKAMDAN İNİCE KİMSE YÜZÜNE BAKMAZ
Hemen hemen her gün hepimiz TV de dizi film seyrederiz. Her dizi de iyi ile kötü yan yanadır. Hep bir mücadeledir gider. Dizi seyrederken hep iyiyi takdir eder, içimizden “Aynı benim gibi” diye düşünürüz. Kötünün yerine düşünmekten de kendimizi alamayız. Ben olsaydım, bu hataların hiç birini yapmazdım diye düşünürüz. Dizilerde ki yanlışlıkları düşünme yerine hayatımızda ki yanlışlıkları düşünme yolunu hiç seçmeyiz. Beklide bizim hayatımızda ki yanlışlıkları düşünme yolunu hiç seçmeyiz, beklide bizim hayatımızda ki yanlışlıklar, hatalar dizide ki hataların yanında masum kalır.
Hepimizin doğasında yansıtma ve savunma mekanizmaları vardır. Bu mekanizmalar hepimizin yanlış yapmasına yanlışlık ve hatalara devam etmesine, suçu hep başkasına bulmaya sevk eder. Kişiler içinde ki yansıtma mekanizmasını bastırabilirse, her olayda atak davranıp davranmadığını düşünecek, hatalı davranışlarını telafi etme yoluna gidecek, o hataları bir daha yapmama yoluna giderek erdemli, olgun insan olma durumuna gelecektir. İnsanların olgulaşmasının önünde ki en büyük engel yansıtma ve savunma mekanizmalarıdır.
Özellikle topluma rehberlik etme fikrine sahip kişilerin her hareketini, her davranışını, her konuşmasını süzgeçten geçirerek yapması ve fıtratımızda var olan hata yapma oranını azaltması ve ondan sonra halkın huzuruna çıkması gerekir.
Günümüzde, topluma yanlışları çok olmuş insanların bir siyasi koltuk kaparak bu hataları unutturma çabalarına da şahit olmaktayız. Bu insanlar şunu bilmemektedirler. Belki bugün o makam sayesinde halk kabahatlerini yüzüme vurmaz, ama arkasından hep laf eder, o makamdan inince de yüzüne vurarak yalnızlığa iter.
(Sadık Yüksel)