Turunç Yaşam Mucizesi

2015 kez okundu 05 Kas 2014 (14:37)

Narenciyenin atası olarak bilinen, portakala benzeyen ancak, tadı ekşi olduğu için meyve olarak tüketilmeyen turuncun kabuğundan çekirdeğine kadar içi de dışı da üreticisine para kazandırıyor.


Turunç Yaşam Mucizesi

Portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinin çiçek açma döneminde tozlaşmasını sağlayarak, böylelikle meyve oluşumuna katkıda bulunduğu için neredeyse her bahçede az miktarda da olsa bulunan turunç, bu sezonda da üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Üreticiler, turunçların kabuğunu soyup reçel yaparken, suyunu ekşi sos üretiminde, çekirdeğini ise tohumluk olarak kullanılıyorlar. Kurutulmuş kabuğu ise ilaç ve kozmetik sanayisinde değerlendirilmek üzere tüccarlara satılıyor.

Kilosu meyve olarak fazla satılmayan turuncun taze kabuğundan yapılan reçelin kilosu 7-8 TL, sos haline getirilen suyunun kilosu ise 5-6 TL'den satılıyor. Narenciye tüccarları, gıda, ilaç ve kozmetik sanayisinde değerlendirilen kurutulmuş turunç kabuğunun kilosunu ise 1,50 TL'den alıyorlar.

Yetkililer, turuncun görünüşte portakala benzemesine rağmen ekşi tadı nedeniyle meyve olarak çok fazla tüketilmediğini ancak, suyunun yemeklere ve salatalara ayrı bir lezzet kattığını bildirdi.

Portakal, mandalina, limon gibi narenciye ürünlerinin turunç fidanlarının aşılanması ile meydana geldiğini, bu nedenle turuncun, narenciyenin atası olarak bilindiğini anlatan yetkililer, şunları söyledi:

''Birçok çiftçi turunç çekirdeklerini değerlendirerek, yeni oluşturacakları narenciye bahçeleri için kendi fidanlarını hazırlıyor. Yetişen turunç fidanlarına daha sonra diğer narenciye ürünleri de aşılanabiliyor.''dedi.


Haberi Facebook'ta Paylaş


Bu Haber'e ( Henüz yorum yapılmadı..)