Mantar Yok Satıyor

1925 kez okundu 03 Arl 2014 (14:23)

Mersin'in Silifke ilçesinde ormanlık alanlarda yağmurun ardından ortaya çıkan mantarlar köylülerin geçim kaynağı oldu.


Mantar Yok Satıyor

 

 

 

Mersin’in Silifke ilçesinde ormanlık alanlarda yağmurun ardından ortaya çıkan mantarlar köylülerin geçim kaynağı oldu. Besin değeri oldukça yüksek olan mantarın ete rakip olduğunu savunan köylüler, et alamayan vatandaşlar için iyi bir alternatif olduğunu söyledi.


Ormanlardan topladıkları mantarları kilogramı 5-7 liradan satan köylüler, gerek kendi tükettikleri gerekse de satarak aile bütçesine katkıda bulundukları mantardan vazgeçemediklerini dile getirdi. 

Bu yıl yağışların yeni başlamasıyla birlikte özellikle çam ağaçlarının altında bulunan mantarların bereketiyle geldiğinin altını çizen köylüler, “Bu yılın ilk mantarlarını topladık. Doğal mantar çok önemli bir besin kaynağıdır. Ama bilmeyenler toplamasın ve tüketmesinler. Çünkü birbirine benzeyen zehirli mantarları ayırt edemeyebilirler. Mutlaka bir bilen ile toplamaları gerekir.” dedi. 

Dünyada yaklaşık 100 bin çeşit mantar bulunduğunu bildiren Silifke Özel Olbamed Hastanesi Diyetisyeni Sedef Özdemir, doğal mantarlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, mantarın ciddi bir besin kaynağının olmasının yanı sıra zehirlenme durumunda hayati risk taşıdığına dikkat çekti.

Türkiye'de yetişen mantarların yüzde 2-3'ünün zehirli olduğu ifade eden Özdemir, mantarların uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra tüketilmesinin önemine işaret etti. 

Toplanan mantarların 3-4 günden fazla bekletilmemesini isteyen Özdemir şu uyarılarda bulundu: “Rengi kararmaya başlayan mantarların sağlık açısından önemli fitobesin içeriklerinin azaldığı kanıtlanmıştır. Buzdolabında hava almayacak bir kapta saklamak fitobesin ögesi kaybını azaltarak maksimum fayda almamızı sağlar. Dikkat edilmesi gereken bir önemli husus da pürin isimli bileşiğin mantarlarda oldukça yoğun yer aldığıdır. Bazı bireylerde pürine karşı duyarlılık vardır ve mantarların fazla tüketilmemesi bu kişilerde önemlidir. Örneğin gut hastaları bu risk grubundadır. Bu kişiler diyetisyen eşliğinde verilen beslenme programına göre hareket etmelidir.”

 


Haberi Facebook'ta Paylaş


Bu Haber'e ( Henüz yorum yapılmadı..)