Kozalaktan Gelen Şifa!

474 kez okundu 27 Ağs 2015 (08:42)

1 Kilogram Andız Pekmezi 28 tl. Kandaki şeker miktarını ayarladığı ve kansızlığa iyi geldiği bilinen andız pekmezi; bronşit, öksürük, ağız yaraları, verem, böbrek iltihabı, sedef hastalığı, mide bulantısını engellemesi ve akciğer, karaciğere faydası ile şifa kaynağı olarak biliniyor.


Kozalaktan Gelen Şifa!

Silifkeli andız pekmezi üreticilerinden Mucayit Aslan, 100 kilo andız suyundan 10 kilo pekmez çıktığını, fakat şifasının zahmetine değdiğini söyledi.

800 ile 1000 rakımlı dağlık alanlarda yetişen andız ağaçlarının kozalaklarını toplayıp kuruttuklarını, daha sonra kırma işlemine geçildiğini belirten Aslan, "Dağlardan topladığımız andızları eve getirdikten sonra iki gün bekletiriz ki, kabukları iyice kurusun. Pekmez aşamasına gelmesi için en az 4 gün gerekli. Kabukları çok sert. Onları keserlerin arkası ile kırarız, çünkü keserin ağırlığı ancak kırıyor. Kırdığımız bu andız kozalaklarını ağzına kadar su dolu kazan, leğen veya tencerelere koyarak bekletiriz. Yaklaşık 4 gün sonra kozalaklar su içinden çıkarılır. Kazanlarda 12 saate yakın kaynatılır. Kaynama sırasında kazanın içindeki sıvı sık sık karıştırılır ve kaynama anında kazan içindeki su buharlaşarak savrulur ve sonunda andız pekmezi oluşur" dedi.

 

Andız pekmezinin kırmızımtırak koyu kahve renginde olduğunu belirten Aslan, pekmezin bir gün güneşte bırakılması halinde daha dayanıklı ve parlak olacağını kaydetti. Andız pekmezinin tatlı olarak yemeklerin yanında yenilebildiği gibi şerbet yapılarak da içilebileceğini anlatan Aslan, sert kozalakların kırılmasının zor olması nedeniyle andız pekmezinin yapımının çok zahmetli olduğunu söyledi.


Haberi Facebook'ta Paylaş


Bu Haber'e ( Henüz yorum yapılmadı..)