Dikenli İncir Dalında Para Ediyor

2279 kez okundu 28 Ağs 2014 (14:18)

Başta Silifke olmak üzere Çukurova yöresinde tamamen doğal ortamda yetişen ''dikenli incir'', daha meyve olmadan dalında alıcı buluyor.


Dikenli İncir Dalında Para Ediyor

Özellikle sahil kesimine yakın yerlerde, genellikle tarımın mümkün olmadığı kayalıkların çevresinde kendiliğinden yetişen ve kaktüs türü bir bitkinin meyvesi dikenli incir köylülere ek gelir kaynağı oluyor.

Geçtiğimiz yıllardaki yaz aylarında hemen her yerde tezgahlarda karşılaşılan dikenli incir, tezgahtaki yerini aldı. Vatandaşların ekstra hiç bir emeğine gerek duymadan yetişen bu meyvenin her tanesi yaklaşık 70 gram ağırlığında ve dalındayken ortalama 35 kuruştan toptan olarak alıcı bulmaya başladı.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, alışıla gelmiş incirin dışındaki görüntüsü ve lezzetiyle halkın beğenisini kazanan meyve türlerinden olan dikenli incirin, halk arasında ''tahta inciri'' ve ''yaban inciri'' olarak adlandırıldığını söyledi.

Geçmiş yıllara oranla bu yıl vatandaşa önemli miktarda gelir kapısı olan incirin tezgahlardaki yerini aldığını belirten Can, şöyle konuştu:

''Tanesinin 70 gram geldiğini hesaplarsak, 1 kilogram dikenli incirin fiyatı 14 TL'yi bulabileceği aşikar. Bu meyveden her tadan çok hoş bir tadının olduğunu dile getiriyor. O nedenle aslında bizim bu ürünü düzenli olarak yetiştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü bunu yaptığımızda Silifke ve yöresine özgü yeni bir ürünü tüm Türkiye'ye, hatta diğer ülkelere ihraç eder hale gelebiliriz.''

Ağacın tarımda kullanılmayan alanlarda yetiştirilmesinin de artı bir avantaj olduğunu vurgulayan Can, ''Yani tarımdaki atıl alanları değerlendirerek, gelir elde edebiliriz. Bu konuda girişimcilerden destek bekliyoruz'' diye konuştu.

LEZZETİNE ULAŞMAK EMEK İSTİYOR

Tezgaha çıktığında kırmızı ve turuncu tonlarında göze çarpan dikenli incire, adından da anlaşılabileceği gibi, çıplak elle dokunulmaması gerekiyor. Ağacı gibi kendisinin de üzeri tamamen kaktüs gibi dikenlerle kaplı olan bu meyvenin, kalın eldiven veya çatal-bıçak yardımıyla soyulup yenmesi gerekir.

Mersin'de dikenli incirden tatmak isteyenler ise bu meyvenin tadına bakmak için yorulmasına gerek yok. Çünkü perakende olarak dikenli incir satan esnaf, giydikleri kalın eldivenler sayesinde rahatlıkla soyabildiği inciri, müşterisine ikram ediyor.

Ağızda tatlı bir lezzet bırakan incirin içinde ise iri çekirdekler dişe dokunuyor. Vitamin açısında da oldukça zengin olduğu belirtilen incirin en yüksek vitamin değeri ''c''. Bu sayede vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliği bulunan incirin, sindirimi kolaylaştırdığı, sindirim sisteminde rahatsızlıkları olanlara iyi geldiği bilinen diğer özelliklerinden.


Haberi Facebook'ta Paylaş


Bu Haber'e ( Henüz yorum yapılmadı..)