Akdenizli Zeytinini Kendi Hazırlıyor

3431 kez okundu 26 Eyl 2014 (09:06)

Akdeniz Bölgesi'nde hasadına başlanan yeşil zeytin semt pazarlarındaki yerini alırken, kış hazırlıkları kapsamında bazı aileler de salamura yapımına başladı.


Akdenizli Zeytinini Kendi Hazırlıyor

Havaların soğumaya başladığı bugünlerde ev kadınlarını kış aylarında tüketilecek gıdaları hazırlama telaşı sardı. Hazırlıklar kapsamında meyve, sebze kurutulup çeşitli konserveler oluşturulurken, Akdeniz kadını, kahvaltı tabağına koyacağı zeytini de kendisi hazırlıyor.

Geleneksel damak tadından uzaklaşmak istemeyen aileler, zeytini marketten almak yerine kendileri hazırlamayı tercih ederken, semt pazarlarında cinsine göre değişen fiyatlarla satılan yeşil zeytin 10-15 günlük süreçten sonra tüketilmeye hazır hale geliyor.

Özenle hazırlanan salamura için öncelikle zahmetli bir kırma süreci başlıyor. Ardından sofralık tuz, su bidonlarında eritiliyor ve tek tek kırılan zeytinler, tuzlu suya aktarılıyor. Bu şekilde 10-15 gün kadar bekleyen zeytinlerin daha sonra suyu değiştiriliyor. Tekrardan tuzlu suya konulan zeytin bir hafta daha bekledikten sonra tüketilecek kadarı bir kaba alınıyor. Tatlı suda bekletilerek tatlanması sağlanan zeytin, üzerine zeytinyağı dökülüp, limon sıkılarak ve pul biber atılarak tüketiliyor. 


Haberi Facebook'ta Paylaş


Bu Haber'e ( Henüz yorum yapılmadı..)