A ve C Vitamin Deposu Pepino !

2461 kez okundu 28 Ağs 2014 (14:23)

Peru menşeyli olup, Güney Amerika’nın diğer ülkelerinde de yetiştirilen Pepino, son yıllarda az da olsa Silifke’de üretilmeye başlanırken, çitçilerin de bu ürünü alternatif olarak değerlendirebileceği bildirildi.


A ve C Vitamin Deposu Pepino !

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, pepino üretiminin ilçede 8 yıl önce bir çiftçinin Antalya’dan getirdiği fide ile üretimine başlandığını, Pazar bulunamadığı için çiftçilerin pepino üretimine yönelmediğini, bazı vatandaşların evlerinin önünde üretip, yol kenarlarında ve pazarlarda satıldığını söyledi.

Pepinonun, patlıcangiller familyasından olduğunu ifade eden Can, meyvelerin olgunlaşma döneminde su vermenin azaltıldığını, bol güneş ve temiz havayı sevdiğini belirtti.

İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yollarına iyi geldiğini, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırdığını, yara ve diş iltihaplarına karşı etkili olduğunu, kan damarlarının kuvvetli olmasını sağladığını vurgulayan Can, ayrıca çocuklarda kemik gelişimini sağladığını, kemik erimesine iyi geldiğini ve kolesterolü düşürdüğünü söyledi.

Bir meyvenin ağırlığının 1 kilo 300 grama kadar çıkabildiğini belirten Can, şunları kaydetti:

“Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr olmalıdır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır. Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır. Bir fidede 3 ana gövde bırakır, diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır. Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.

Kavun, Muz, Ananas aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi, meze olarak, dondurmalara katılarak, karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmakta, reçeli yapılmaktadır.” 


Haberi Facebook'ta Paylaş


Bu Haber'e ( Henüz yorum yapılmadı..)