Seçer, Mersin’in nüfusu 2.7 milyona dayandı.


20 Şubat 2023
Okuma : 1.677

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in yerleşik 1.9 milyon nüfusu olduğunu ancak sığınmacılarla birlikte bu rakamın 2.3 milyona çıktığını, deprem bölgesinden gelen afetzede vatandaşlar ve sığınmacılarla birlikte kent nüfusunun 2.7 milyona dayandığını söyledi.

Seçer, katıldığı bir televizyon programında deprem sonrası kentte yaşanan gelişmeleri ve alınması gereken tedbirleri anlattı. Nüfustaki artışı MESKİ tarafından günlük olarak raporlanan su tüketimi üzerinden gözlemlediklerini ve nüfustaki bu artış dolayısıyla Mersin’in yüzde 150 kapasiteyle hayatını devam ettirdiğini belirten Seçer “Yaklaşık olarak 65 bin aile Mersin’e geldi. Bu ailelerin 40 bini burada kalır. 35 bini çok garanti kalır. Bizim nüfusumuza yerleşik nüfus olarak eklenir. Dolayısıyla bunu görmek lazım. Bunun şimdiden bir öngörüyle hazırlığının yapılması lazım. 1-2 sene sonra öyle sorunlarla karşılaşırsınız ki artık çözmek de güçleşir” dedi.

“Ani nüfus yoğunluğundan dolayı çok yoğun su tüketimi var”
Mersin’e merkezi yönetimin yatırım yardımı yapması gerektiğini söyleyen Seçer, Çeşmeli-Taşucu Otoyolu, Uluslararası Havaalanı ve Pamukluk Barajı gibi geciken yatırımların bir an önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekti. Pamukluk Barajının içme suyu, arıtma tesisi ve isale hattının DSİ tarafından yapılıp Büyükşehir Belediyesine devredilmesi gerektiğinin altını çizen Seçer, “Yıllardır bunun girişimi var ama bir arpa boyu yol alınamamış. İşte nüfus arttı. MESKİ idaresinden ‘Başkanım her an sistem çökebilir’ diyorlar. Nasıl çökebilir? Çünkü biz Mersin’in içme suyunu buradan 40-50 kilometre geriden, Berdan Havzasından elektrik enerjisi vasıtasıyla vatandaşlarımıza aktarıyoruz. Her an sistem hava yapabilir, çünkü ani nüfus yoğunluğundan dolayı çok yoğun su tüketimi var ve sistem kilitleyebilir. Bakın dün geciken projeler bugün nasıl karşımıza çıkıyor?” diye konuştu.

“TOKİ’nin çok hızlıca Mersin’e girmesi gerekli”
Başkan Seçer, deprem felaketinin yaşandığı bölgelerden Mersin’in yoğun göç aldığını, konut ve barınma sorununun Mersin’de de fazlasıyla yaşandığını söyledi. Büyükşehir olarak Mersin’in 2035’e kadar olan plan çalışmalarını bitirdiklerini ve yaklaşık olarak 10 bin konut inşaatının ruhsatının verildiğini ifade eden Seçer, bu inşaatların orta üst düzeydeki gelir gruplarına hitap edeceğine dikkat çekerek, “Oysaki o bölgeden gelen, burada kalıcı nüfus olarak yaşayacak yurttaşlarımızın gelir düzeyi ile buranın gelir düzeyi bir değil. Şu anda bu öngörü ile Mersin’e çok ivedi bir şekilde TOKİ’nin girmesi lazım. 30 bin alt gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın kullanabileceği konutların derhal inşa edilmesi lazım. Bunun da başlaması, vakit kaybedilmeden yapılması lazım” şeklinde konuştu.

Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Strateji Daire Başkanlığı kurulacak
Başkan Seçer, Mersin’deki binaların depreme olan dayanıklılığı ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde, binaların objektif gözlemlerle ve bilimsel olarak uygun olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Strateji Daire Başkanlığı kurulması yönünde çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

“Mersin’de halihazırdaki binaların durumu nedir?” sorusunu da yanıtlayan Başkan Seçer, Mersin’in 3. derece deprem bölgesi görünmesine karşın tüm yapıların çok ivedilikle gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yapı stokunun durumunu laboratuvar testleriyle belirlemesi ve riskli binaların dönüştürülmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir